Zapiekany łosoś z pomarańczowym dressingiem i szparagami
Pieczony łosoś |
Łosoś należy do moich morskich faworytów. Smażony, pieczony, wędzony na ciepło, czy zimno, każda postać tej ryby wprowadza mnie w zachwyt.
Tym razem jego najprostsza forma i przygotowanie w towarzystwie zielonej sałatki i chrrrupiących szparagów!
Porcja dla 2 osób
SKŁADNIKI:
350 g łososia
10 sztuk zielonych szparagów
rukola
oliwa z oliwek
2 pomarańcze
koperek
sól himalajska
pieprz kolorowy
1 łyżka miodu
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
Łososia osuszam i przekrawam na pół. Układam na folii aluminiowej. Nacieram solą himalajską i kolorowym pieprzem. Skrapiam sokiem z pomarańczy i posypuję koperkiem.
Plastry pomarańczy układam na rybie i szczelnie zawijam folię w kieszonkę.
Wkładam do piekarnika 20 minut.
Kilka minut przed gotowością łososia, zabieram się za sałatkę.
Szparagi myję, osuszam, odcinam twarde końcówki. Podsmażam na łyżce masła - nie dłużej niż 2-3 minuty ! Powinny być chrupiące ! Na sam koniec lekko solę.
Dwa kieliszki oliwy (ok. 50 ml) mieszam z łyżką płynnego miodu i świeżo wyciśniętym sokiem z połowy pomarańczy ( łącznię z miąższem). Doprawiam solą i pieprzem.
Rukolę, szparagi oraz łososia układam na talerzu i obficie polewam dressingiem.
Smacznie i fit? Da się 😄
Pieczony łosoś |
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń