Prażone jabłka do szarlotki i nie tylko

prażone jabłka


Prażone jabłka idealne do szarlotki, naleśników, drożdżówek i mięs!
Warto zrobić więcej i zachować w słoikach, żeby w każdej chwili można było szybko zrobić coś smacznego.



SKŁADNIKI:

2-3 kg jabłek (szara reneta)
1 cytryna (sok)
4 łyżki cukru


Jabłka obieram, wycinam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Wrzucam do gara z grubym dnem i wlewam 1/3 szklanki wody i sok z cytryny. Dodaję 3 łyżki cukru. Zagotowuję, zmniejszam moc palnika do minimum. Duszę 40 minut lub do momentu aż będą szkliste.
Jabłka nie powinny być zupełnie rozgotowane, ponieważ dogotują się podczas pasteryzacji. Jeśli chcesz zrobić jabłka do szarlotki/naleśników/ryżu na już, duś je aż będą miękkie.

Umyte słoiki wyparzam w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Do gorących słoików przekładam ciepłą masę jabłkową i szczelnie zakręcam.

Garnek z szerokim dnem wykładam ściereczką kuchenną, układam na nim gorące słoiki i zalewam gorącą wodą (mniej więcej do 3/4 wysokości słoików). Gotuje 30 minut.

Przygotowuję ręcznik na blacie. Układam na nim gorące słoiki do góry dnem. Okrywam grubym kocem i zostawiam do ostygnięcia (trwa to kilka ładnych godzin).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz