Tradycyjne tzatziki

Tradycyjne tzatziki




                W szklarni mojego Taty rosną pyszne ogórki! W tej chwili z dnia na dzień jest ich tak wiele, że nie jesteśmy w stanie ich przejeść - to na kanapkę, to do sałatki, mizeria...
Ponieważ jest równocześnie sezon na grilla, postanowiłam zrobić grecki sos na bazie jogurtu i ogórka. Wspaniale podkreśla smak mięsa i warzyw przesiąkniętych dymem. Wspaniały też do grzanek albo podany jako dip do paluszków, czy frytek. Fani czosnku, będą zachwyceni ;)

Przepis jest krótki i nie ma w nim wielkiej filozofii.
Warto poświęcić te 20 minut w kuchni, żeby zaskoczyć znajomych i oprócz tradycyjnej musztardy i prostego keczupu, postawić na stole greckie tzatziki. 

Sezon na ogórki trwa! 


Gruzińskie chaczapuri z kurczakiem

Gruzińskie chaczapuri z kurczakiem



        Podobno chaczapuri to danie na tyle ciekawe, że każda zasłyszana receptura jest tradycyjna. Ciasto drożdżowe lub na sodzie; na jogurcie, czy kwaśnym mleku; z serem żółtym, czy białym; z jajkiem, czy bez; okrągłe, kwadratowe, w łódkę, i tak dalej...
Podzielę się dzisiaj z Wami przepisem, który powstał pod wpływem doświadczeń. Metodą prób i błędów moje chaczapuri wyszło pyszne, chrupiące i pulchne. Uważam, że to świetna zakąska do piwa ;)


Tradycyjna włoska carbonara

Tradycyjna włoska carbonara







                Mam dla Was dzisiaj najprostszy makaron świata - CARBONARA. Cudowny, kremowy sos jajeczny,w którym nie ma kropli śmietany! Prawdziwa, tradycyjna receptura, zaczerpnięta prosto z samego serca zielonych Włoch - Umbrii. Mam nadzieje, że podbije Wasze podniebienia ;)



Aromatyczny pieczony kalafior

Aromatyczny pieczony kalafior



      Niektóre osoby z mojego otoczenia nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Przyznam szczerze, że ja też czasami zapominam o tym, że obiad bez mięsa może być naprawdę smaczny. Wbrew pozorom na moim stole zdecydowanie częściej gości ryba, która przez wiele osób nie jest zaliczana do mięsa. Biorąc pod uwagę siedem obiadów na tydzień, tylko dwa są typowo mięsne, dwa rybne i zazwyczaj dwa ostatnie to resztki, które pozostały w lodówce i najczęściej należy zrobić "coś" z niczego, żeby się nie zmarnowało.


Tagliatelle z wędzonym łososiem

Tagliatelle z wędzonym łososiem

         

         Kilka lat temu miałam przyjemność gościć u pewnej Polki, która mieszka od X lat we Włoszech w Umbrii. Podczas mojego pobytu wiele dowiedziałam się na temat kuchni włoskiej, między innymi, jak bardzo istotny jest rodzaj makaronu, którego używamy. Dzisiaj przepis na tagliatelle, ponieważ najlepiej pasuje do sosów o kremowej konsystencji, które idealnie otulają nam nitki makaronowe, przez co sos nie wyląduje nam na koszulce ;)