Sałatka ziemniaczana z ajwarem
Sałatka z ziemniakami, ajwarem i tuńczykiem |
Ten przepis to totalna fantazja z mojego ostatniego wyjazdu na Chorwacje. Pod wpływem chwili powstała pyszna sałatka ziemniaczana, zupełnie inna niż te popularne w Polsce. Najważniejsza jest tutaj dobrej jakości oliwa z oliwek - nie traktujemy jej tutaj jak sos, ale jak przyprawę, która jest naszą "wisienką na torcie".
SKŁADNIKI:
- 1 słoiczek ajwaru
- 1 łyżka majonezu
- sól
- świeżo mielony pieprz
- pęczek natki pietruszki
- 1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek
- oliwa extra vergin
- zielone oliwki lub kapary
- szczypta wędzonej papryki i/lub pieprzu cayenne
- 6-7 średniej wielkości ziemniaków
Ziemniaki obieram. Wodę zagotowuję, solę i pojedynczo wrzucam ziemniaki do wrzątku.
Ajwar dokładnie mieszam z łyżką majonezu.
Oliwki lub kapary odsączam i siekam drobno.
Natkę pietruszki myję, osuszam i również siekam, jak najdrobniej.
Gdy ziemniaki są miękkie (po około 20-25 minutach), odsączam je z wody i zostawiam na 15 minut do ostygnięcia. Następnie kroję je na mniejsze części (jeśli ziemniaki są mniejsze, wystarczy mocno potrząsnąć garnkiem, aby się lekko rozbiły).
Dodaję sos i oliwki/kapary do ziemniaków i mieszam tak, aby każdy kawałek ziemniaka był obtoczony ajwarem.
Układam połowę ziemniaków w misce. Równomiernie rozkładam na nich połowę rozdrobnionego tuńczyka z puszki. Posypuję przyprawami i polewam delikatnie gorzką oliwą extra virgin.
Układam drugą warstwę ziemniaków, tuńczyka, przypraw oraz oliwy.
Na koniec obsypuję dużą ilością natki pietruszki i świeżo mielonego pieprzu.
Podaję z dobrze schłodzonym białym winem, np. chorwackim Graseviną lub Posipem.
Sałatka sprawdzi się dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest idealna w upalne dni, jako szybki i leniwy obiad.
Tuńczyk nadaje sałatce charakteru, ale można go pominąć i takie ziemniaczki zaserwować do tradycyjnego obiadu ze schabowym, czy mielonymi lub do pieczonej ryby. Świetnie sprawdzi się również, jako dodatek do dań z grilla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz