Sałatka panzanella
Lato kojarzy mi się z soczystymi, słodkimi pomidorami. Gdy nadchodzi fala upałów, to właśnie ta sałatka przychodzi mi na ratunek. Jest szybka, łatwa w przygotowaniu i pyyyyszna! Jest niezawodna na niespodziewanych gości, na grilla, do obiadu i jako lunch pudełkowy do pracy.
Przepis na jedną porcję!
SKŁADNIKI:
1/2 pomidora malinowego
10 kolorowych pomidorków koktajlowych
1 kromka chleba
1 ząbek czosnku
1/4 cebuli
1 łyżka kaparów
2 rzodkiewki
6 listków bazylii
1 łyżka tartego parmezanu
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Chleb kroję w kostkę, mieszam z oliwą i wyciśniętym czosnkiem. Smażę na patelni około 10 minut aż grzanki będą złote i chrupiące.
Pomidory kroję w różne kształty. Dodaje kapary, posiekane rzodkiewki, piórka z cebuli, parmezan.
Doprawiam solą, pieprzem i polewam oliwą extra virgin.
Ciepłe grzanki wrzucam do sałatki i mieszam.
Posypuję świeżymi listkami bazylii.
Podaję z lekkim, schłodzonym białym winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz