Kotlety rybne
![]() |
Kotlety rybne |
Raz na jakiś czas nachodzi mnie chęć na smak dzieciństwa, tym razem padło na kotleciki rybne. Delikatny środek i super chrupiąca skórka! W lecie podane z młodymi ziemniaczkami i mizerią. W zimie z puree ziemniaczanym i marchewką z groszkiem. Oczywiście fantastycznie sprawdzą się na kanapce lub w mini burgerach.
Składniki:
1kg filetów z okonia, dorsza lub mintaja
1 czerstwa bułka (plus szklanka mleka do namoczenia)
1 szklanka mleka lub bulionu
1 pęczek koperku
1 cebula
1 jajo
1-2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do zrumienienia. Bułkę namoczyć w mleku, gdy będzie miękka odcisnąć. Filety umyć, osuszyć i zmielić w maszynce z cebulą i bułką. Dodać posiekany drobno koperek, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać.
Formować kulki o podobnej wielkości.
Panierować w bułce tartej, spłaszczyć i formować kotleciki.
Smażyć na oleju na średnim ogniu, z obu stron aż będą złociście rumiane.
Podawać z ulubionymi składnikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz