Cynamonki - najlepszy przepis na świecie!
Przepis na najlepsze cynamonki na świecie!
Jak zrobić cynamonki?
Cynamonki to bułeczki z ciasta drożdżowego. Żeby wyszły idealne musimy wiedzieć o kilku istotnych sprawach.
- wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej,
- nie możemy dopuścić do przeciągu w pomieszczeniu, w którym ciasto wyrasta - jeśli ciasto się przeziębi, drożdże przestaną pracować, czyli ciasto nie urośnie,
- ciasto powinno wyrastać 2 razy w temperaturze nie wyższej niż 30-35 stopni
- ciasto powinniśmy wyrabiać nie krócej niż 15 minut - musi być dobrze napowietrzone
Cynamonki bez cukru
Ciasto drożdżowe bez cukru nie ma prawa wyjść. Cukier jest pożywieniem dla drożdży, bez niego ciasto nie urośnie.
Jeśli chcesz, żeby twoje cynamonki były bardziej fit, powinieneś na 500g mąki dać 1 łyżkę cukru, a pozostałą część cukru zastąpić erytrolem.
Cynamonki bez masła
Jak mrozić cynamonki?
Cinnamon rolls |
Przepis na cynamonki:
Składniki:
350g mąki pszennej typ 500/550
1 duże jajko
1 żółtko
7g suchych drożdży
40g cukru
35g roztopionego masła
140-160ml ciepłego mleka
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
1 płaska łyżeczka soli
50g masła
2 łyżki cynamonu
2-3 łyżki cukru
Mleko podgrzać do temperatury 40 stopni, dodać cukier i mieszać aż się rozpuści.
Dodać suche drożdże i odstawić.
Mąkę przesiać. Dodać sól i jajka. Pomału dolewać mleko z drożdżami (ja wszystko robię w maszynie do wyrabiania ciasta). Gdy mąka wchłonie cały zaczyn, dolewać stopniowo masło. Na sam koniec dolewam aromat pomarańczowy i pół kieliszka wódki.
Ciasto powinno być miękkie i ładnie odchodzić od ręki.
Tworze kulkę i smaruje kilkoma kroplami oliwy lub roztopionego masła. Odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem.
W momencie wyrastania ciasta, przygotowuję nadzienie - przetapiam masło, podsmażam chwilkę z cynamonem i cukrem.
Po około 60 minutach, oprószam blat mąką. Rozwałkowuję na duży prostokąt (nie za cienko!).
Cały prostokąt smaruje cynamonem, zostawiając od góry pusty pasek (5-7 cm).
Dość luźno zwijam ciasto w rulon, tak aby miało trochę przestrzeni na wyrośnięcie.
Roladę kroje na plastry około 6cm i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (bułeczki musza zachować między sobą odstępy).
Wkładam do piekarnik nagrzanego na 35 stopni na około 30 minut.
Gdy bułeczki ładnie urosną, smaruje je obficie roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypuje cukrem.
Ponownie wkładam do piekarnika i nastawiam na 180 stopni.
Powinny się piec około 20 minut.
Jeśli spodobał Ci się przepis na cynamonki, sprawdź też przepis na:
Chcesz być na bieżąco? Odwiedź mnie na Instagramie i Facebooku! @zakrapianawinem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz