Cynamonki - najlepszy przepis na świecie!

 
cynamonki


Przepis na najlepsze cynamonki na świecie! 

Kto kocha drożdżówki, ten na pewno zna słynne cinnamon roll's. Idealne do kawy, na drugie śniadanie do szkoły, czy jako słodka przegryzka na imprezie. Dobre na każdą porę roku, chociaż osobiście najczęściej piekę je w zimowe popołudnia. Zapach cynamonu rozchodzący się po całym domu, ach... Rozmarzyłam się! Raz upieczesz i już zawsze będziesz do nich wracał!


Jak zrobić cynamonki?

Cynamonki to bułeczki z ciasta drożdżowego. Żeby wyszły idealne musimy wiedzieć o kilku istotnych sprawach. 

  • wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, 
  • nie możemy dopuścić do przeciągu w pomieszczeniu, w którym ciasto wyrasta - jeśli ciasto się przeziębi, drożdże przestaną pracować, czyli ciasto nie urośnie,
  • ciasto powinno wyrastać 2 razy w temperaturze nie wyższej niż 30-35 stopni 
  • ciasto powinniśmy wyrabiać nie krócej niż 15 minut - musi być dobrze napowietrzone



Cynamonki bez cukru

Ciasto drożdżowe bez cukru nie ma prawa wyjść. Cukier jest pożywieniem dla drożdży, bez niego ciasto nie urośnie. 

Jeśli chcesz, żeby twoje cynamonki były bardziej fit, powinieneś na 500g mąki dać 1 łyżkę cukru, a pozostałą część cukru zastąpić erytrolem



Cynamonki bez masła


Najsmaczniejsze ciasta drożdżowe są z dodatkiem klasycznego masła. 
Masło można zastąpić olejem roślinnym lub margaryną, jednak musimy pamiętać, że nie każdy olej roślinny będzie odpowiedni. Przykładem może być oliwa z oliwek, która może okazać się "za ciężka" i ciasto nie wyrośnie. Dodatkowo oliwa z oliwek ma charakterystyczny gorzki smak, który w słodkich wypiekach nie jest pożądany. 

W słodkich wypiekach najlepiej użyć masła, jeśli chcemy je zastąpić powinniśmy użyć margaryny.


Jak mrozić cynamonki?


Cynamonki można zamrozić. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe bułeczki, szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Gdy najdzie nas ochota lub odwiedzą nas niespodziewani goście, możemy wyciągnąć bułeczki kilka godzin wcześniej, żeby się rozmroziły lub możemy wrzucić zamrożone do piekarnika na kilka minut. Będą, jak świeżo upieczone! 



drożdżówki z cynamonem
Cinnamon rolls

Przepis na cynamonki:


Składniki:

350g mąki pszennej typ 500/550

1 duże jajko

1 żółtko

7g suchych drożdży

40g cukru

35g roztopionego masła

140-160ml ciepłego mleka

1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

1 płaska łyżeczka soli


50g masła

2 łyżki cynamonu

2-3 łyżki cukru


Mleko podgrzać do temperatury 40 stopni, dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. 

Dodać suche drożdże i odstawić. 

Mąkę przesiać. Dodać sól i jajka. Pomału dolewać mleko z drożdżami (ja wszystko robię w maszynie do wyrabiania ciasta). Gdy mąka wchłonie cały zaczyn, dolewać stopniowo masło. Na sam koniec dolewam aromat pomarańczowy i pół kieliszka wódki.

Ciasto powinno być miękkie i ładnie odchodzić od ręki

Tworze kulkę i smaruje kilkoma kroplami oliwy lub roztopionego masła. Odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem.


W momencie wyrastania ciasta, przygotowuję nadzienie - przetapiam masło, podsmażam chwilkę z cynamonem i cukrem.


Po około 60 minutach, oprószam blat mąką. Rozwałkowuję na duży prostokąt (nie za cienko!).
Cały prostokąt smaruje cynamonem, zostawiając od góry pusty pasek (5-7 cm). 

Dość luźno zwijam ciasto w rulon, tak aby miało trochę przestrzeni na wyrośnięcie. 

Roladę kroje na plastry około 6cm i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (bułeczki musza zachować między sobą odstępy). 

Wkładam do piekarnik nagrzanego na 35 stopni na około 30 minut. 

Gdy bułeczki ładnie urosną, smaruje je obficie roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypuje cukrem. 

Ponownie wkładam do piekarnika i nastawiam na 180 stopni. 

Powinny się piec około 20 minut.



Jeśli spodobał Ci się przepis na cynamonki, sprawdź też przepis na:


Chcesz być na bieżąco? Odwiedź mnie na Instagramie i Facebooku! @zakrapianawinem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz