Kompot z rabarbaru i jabłek

Kompot z rabarbaru i jabłek

                     

                          Lato dobiega końca, więc jak jestem u rodziców na wsi to wędruje po ogrodzie w te i z powrotem i "kradnę", co Matka Natura wydała na świat przez ostatnie miesiące.

Te moje wędrówki zaprowadziły mnie do rabarbaru, z którego miałam upiec ciasto drożdżowe. Jednak życie zweryfikowało i jednak powstał pomysł na kompot!
Orzeźwiający, kwaskowaty napój z rabarbaru i jabłek, który już troszkę przypomina nam o zbliżającej się jesieni ze względu na przyprawy takie jak cynamon i goździki.

Kremowe risotto z porem i jabłkiem

Kremowe risotto z porem i jabłkiem

                       



                           Inspiracji nigdy dość! Uwielbiam risotto, prawdopodobnie zaliczam się do osób, które zdecydowanie wolą ryż od makaronu. Kremowy, aromatyczny, pyszny!
Z ryżem, jak z włoską pastą, co byśmy do niego nie wrzucili, to dobrze przygotowany smakuje wybornie! A niektóre smaki naprawdę potrafią nas zaskoczyć.

Tagliatelle w sosie z chrupiącymi warzywami

Tagliatelle w sosie z chrupiącymi warzywami

               


                   Sezonowo i kolorowo!
                   Kochani nic innego tylko warzywka. Pyszna cukinia, słodka marchewka i delikatny kalafior w ostrym sosie pomidorowo-paprykowym. Kto jest typowym mięsożercom może dorzucić fileta z kurczaka, tylko po co? Czasami dobrze jest zmienić swoje przyzwyczajenia. Zapewniam, że to bardzo pożywne danie!


Tradycyjne tzatziki

Tradycyjne tzatziki




                W szklarni mojego Taty rosną pyszne ogórki! W tej chwili z dnia na dzień jest ich tak wiele, że nie jesteśmy w stanie ich przejeść - to na kanapkę, to do sałatki, mizeria...
Ponieważ jest równocześnie sezon na grilla, postanowiłam zrobić grecki sos na bazie jogurtu i ogórka. Wspaniale podkreśla smak mięsa i warzyw przesiąkniętych dymem. Wspaniały też do grzanek albo podany jako dip do paluszków, czy frytek. Fani czosnku, będą zachwyceni ;)

Przepis jest krótki i nie ma w nim wielkiej filozofii.
Warto poświęcić te 20 minut w kuchni, żeby zaskoczyć znajomych i oprócz tradycyjnej musztardy i prostego keczupu, postawić na stole greckie tzatziki. 

Sezon na ogórki trwa! 


Gruzińskie chaczapuri z kurczakiem

Gruzińskie chaczapuri z kurczakiem



        Podobno chaczapuri to danie na tyle ciekawe, że każda zasłyszana receptura jest tradycyjna. Ciasto drożdżowe lub na sodzie; na jogurcie, czy kwaśnym mleku; z serem żółtym, czy białym; z jajkiem, czy bez; okrągłe, kwadratowe, w łódkę, i tak dalej...
Podzielę się dzisiaj z Wami przepisem, który powstał pod wpływem doświadczeń. Metodą prób i błędów moje chaczapuri wyszło pyszne, chrupiące i pulchne. Uważam, że to świetna zakąska do piwa ;)


Tradycyjna włoska carbonara

Tradycyjna włoska carbonara







                Mam dla Was dzisiaj najprostszy makaron świata - CARBONARA. Cudowny, kremowy sos jajeczny,w którym nie ma kropli śmietany! Prawdziwa, tradycyjna receptura, zaczerpnięta prosto z samego serca zielonych Włoch - Umbrii. Mam nadzieje, że podbije Wasze podniebienia ;)