Kruche ciasto
Kruche, kruchutkie, chrupiące! Kto uwielbia kruche smakołyki? To idealny przepis na ciasto, którym można zawinąć jabłka albo zrobić wyśmienitą tarte z wiśniami!
SKŁADNIKI:
250g mąki krupczatki
250g mąki pszennej
200g zimnego masła
50g zimnego smalcu
3 żółtka
3 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soku z cytryny
płaska łyżeczka soli
Mąki, cukier i sól mieszam. Dodaję łyżeczkę proszku do pieczenia i skrapiam sokiem z cytryny aż pojawi się piana. Dodaję masło i smalec podzielone na mniejsze części. Wrzucam żółtka i śmietanę.
Ucieram na jednolite ciasto. Zawijam w folie spożywczą i odkładam do lodówki na minimum półtorej godziny.
Takie ciasto idealnie nadaje się na spód szarlotki, czy sernika lub różnych tart na słono (wtedy nie dodawajcie cukru do ciasta).
Kruche ciasto |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz