Jesienny krem dyniowo-imbirowy

Jesienny krem dyniowo-imbirowy



               
Wełniane, grube skarpety i złote płomienie w kominku to szczyt marzeń, gdy za oknem leje i wieje. W takie deszczowe, pełne szarości dni, myślę jedynie o kocyku, herbacie, łagodnym jazzie w głośnikach i dobrej lekturze. Gotowanie spada na drugi plan, ale nie mogę od niego uciec. 

Uwielbiam jesień, a jedną z przyczyn jest sezon na dynię. Placuszki, purée, babeczki, kotlety, risotta, czy jako dodatek do obiadu - niebo w gębie! Z dynią, jak z ziemniakiem, można zrobić z niej wszystko. Cudowne warzywo, które ma piękny kolor i niewiele mu trzeba, aby podkręcić smak. Skoro za oknem tak buro, ponuro to należy się rozgrzać, więc przygotowałam dla Was krem z dyni z duuużą ilością imbiru na rozgrzewkę. 


Fuczki bieszczadzkie

Fuczki bieszczadzkie

fuczki
Fuczki


               

                 Chciałabym Was w tym wpisie zasypać bieszczadzkimi widokami i zalać moją górską miłością, ale postaram się, żeby kuchnia była na pierwszym miejscu. Poprzez moje zamiłowania do terenów bojkowsko-łemkowskich nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała dotrzeć do ich regionalnych smaków. 
Dzisiaj przygotowałam fuczki, czyli placuszki z kiszonej kapusty. Proste, szybkie i smakowite danie. 

Rozmarynowe cebulaki z makiem

Rozmarynowe cebulaki z makiem

                
               Drożdżówki z cebulą i makiem nie wymagają długiego wstępu. Natomiast wymagają sporo czasu, dlatego nie przygotowuję ich często.
Jednak 
staram się wygospodarować go na tyle, zazwyczaj przed dłuższym wyjazdem, aby przygotować alternatywę dla tradycyjnych kanapek. 
Można przygotować wszystko wieczór wcześniej i upiec na śniadanie. Są świetne na spotkanie ze znajomymi przy piwie, na ciepłą kolacje albo po prostu dla łasucha, który ma ochotę na coś wytrawnego.  
Pysznie pachną, wyglądają i smakują. 


Kompot z rabarbaru i jabłek

Kompot z rabarbaru i jabłek

                     

                          Lato dobiega końca, więc jak jestem u rodziców na wsi to wędruje po ogrodzie w te i z powrotem i "kradnę", co Matka Natura wydała na świat przez ostatnie miesiące.

Te moje wędrówki zaprowadziły mnie do rabarbaru, z którego miałam upiec ciasto drożdżowe. Jednak życie zweryfikowało i jednak powstał pomysł na kompot!
Orzeźwiający, kwaskowaty napój z rabarbaru i jabłek, który już troszkę przypomina nam o zbliżającej się jesieni ze względu na przyprawy takie jak cynamon i goździki.

Kremowe risotto z porem i jabłkiem

Kremowe risotto z porem i jabłkiem

                       



                           Inspiracji nigdy dość! Uwielbiam risotto, prawdopodobnie zaliczam się do osób, które zdecydowanie wolą ryż od makaronu. Kremowy, aromatyczny, pyszny!
Z ryżem, jak z włoską pastą, co byśmy do niego nie wrzucili, to dobrze przygotowany smakuje wybornie! A niektóre smaki naprawdę potrafią nas zaskoczyć.

Tagliatelle w sosie z chrupiącymi warzywami

Tagliatelle w sosie z chrupiącymi warzywami

               


                   Sezonowo i kolorowo!
                   Kochani nic innego tylko warzywka. Pyszna cukinia, słodka marchewka i delikatny kalafior w ostrym sosie pomidorowo-paprykowym. Kto jest typowym mięsożercom może dorzucić fileta z kurczaka, tylko po co? Czasami dobrze jest zmienić swoje przyzwyczajenia. Zapewniam, że to bardzo pożywne danie!