Zapiekany łosoś z pomarańczowym dressingiem i szparagami
Pomidorowe spaghetti ze świeżą mozzarellą
![]() |
Pomidorowe spaghetti |
Słońce nadal nas nie opuszcza, więc mam nadzieję, że trafię w tą pomidorową porę i uraczę Was dzisiaj prostym przepisem, gdzie pomidory i pecorino grają główną rolę!
Całość zajmuje około 20 minut, więc każdy zabiegany - a jest nas wielu ;) - będzie zadowolony.
Jeśli jesteście na urlopie, macie leniwy weekend, czy po prostu czas na odpoczynek to polecam otworzyć butelkę wina i... skupić się na jedzeniu!
Pierogi leniwe z truskawkami i dressingiem śmietanowo-miodowym
![]() |
Pierogi leniwe |
Pierożki leniwe to smak najczystszego dzieciństwa. Polane bułeczką tartą, podsmażoną na masełku i obsypane cukrem. Najpyszniejszy obiad, wyczekiwany przez wszystkie dzieci, te jadki i niejadki. Mięciutkie, pulchniutkie, cudownie rozpływające się w ustach.
Okazuje się, że nie każdy miał okazję mieć taką cudowną Prababcię, jak moja i nie każdy zakosztował tych nieziemskich kluseczek. Czas to zmienić ;) więc dzielę się z Wami moim największym kulinarnym skarbem, gwarantuję, że drugiego takiego przepisu na ciasto leniwe nie znajdziecie!
Risotto z zielonym groszkiem
![]() |
Risotto z groszkiem |
Upalne dni motywują mnie do leniwego spędzania czasu w mojej małej kuchni.
Proste składniki, powolne mieszanie, mały ogień, minimalne "pykanie" i lampka zimnego białego wina obok.
Risotto to błogie lenistwo, które na koniec wdzięczy się do nas na talerzu; kokietuje zapachem i uwodzi smakiem.
Ktoś ma jakieś wątpliwości? ;)
Szpinakowe pesto
![]() |
Pesto ze szpinaku |
Mając w lodówce duży worek szpinaku, postanowiłam zrobić pesto. To jest zawsze dobre rozwiązanie, jeśli mamy za dużo liści i pustkę w głowie (ewentualnie można zamrozić). Przez cały tydzień na moim stole królował szpinak - z makaronem, w tortilli, na kanapce, w naleśnikach i jako marynata. Pozwala na szybki obiad, urozmaica śniadanie i podkręca smak kolacji ;)
Szpinakowa pasta dobra na wszystko!
Zupa krem z soczewicy
Mając na uwadze Wasze zainteresowanie gulaszem z soczewicy, o którym pisałam na początku miesiąca, postanowiłam ugotować coś w podobnym klimacie. Jeśli ktoś kocha połączenie smaków kwaśnego, słodkiego i ostrego, to na pewno dzisiejszy przepis znajdzie się wśród Waszych ulubionych. Wbrew pozorom krem jest delikatny i bardzo aromatyczny. Prawdziwy Bliski Wschód w zasięgu Waszej kuchni ;) Najważniejsze, żeby było smacznie, zdrowo i kolorowo!