Konfitura z żurawiny i gruszki





               Jesienna konfitura z żurawiny i gruszki - idealna do mięs, serów, na kanapkę i do twarogu. Jeśli ktoś nie lubi słodkich dżemów to ten przepis jest idealny również do naleśników i racuchów.




SKŁADNIKI:

2 kg żurawiny
5-6 gruszek
50 dag cukru
1 szklanka wody


Żurawinę wrzucam do gara i podlewam wodą. Podgrzewam na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Gruszki obieram, pozbywam się ziaren i kroję w większą kostkę.
Gdy żurawina zacznie charakterystycznie "strzelać", dorzucam pozostałe owoce.
Do powstałego syropu partiami dodaję cukier.
Smażę około dwie godziny na niewielkim ogniu.

Do dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików nakładam ciepłą jeszcze konfiturę. Zakręcam i wkładam słoiki (do góry dnem!) do nagrzanego do 60 stopni piekarnika na około 15-20 minut.




2 komentarze: