Cukinia w curry - smak lata zamknięty w słoiku
Cukinia marynowana w słoiku |
Cukinia ładnie obrodziła w tym roku. Przez okres wakacyjny dodaję ją do wszystkiego i przygotowuję w każdej formie. Nieważne - zapiekana, gotowana, grillowana - zawsze potrzebuje dobrego doprawienia, ponieważ sama w sobie jest delikatna i często określana jako "bez smaku".
Prawda jest taka, że im młodsza tym lepsza. Nie należy długo czekać na zerwanie jej z krzaczka. Niejednokrotnie, jednak warzywo to rośnie tak szybko, że nagle okazuje się, że mamy przed sobą giganta, a ten żeby był smaczny to trzeba się o to postarać.
SKŁADNIKI:
2 kg cukinii
2 cebule
1,7 l wody
360 ml octu 10%
450g cukru
50g soli
20g curry mild
10g kurkuma
ziarna pieprzu
ziarna gorczycy
trawa cytrynowa
liście lubczyku lub oregano
Słoiki i zakrętki umyć i wyparzyć - ja włożyłam do zmywarki na program 60 stopni.
Cukinie umyć, osuszyć i pozbyć się końcówek. Pokroić w półksiężyce - jeśli cukinia jest bardzo duża, należy wyjąć z niej miąższ z pestkami.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.
Do każdego słoika wrzucić kilka ziaren gorczycy i pieprzu, dodać pół łyżeczki trawy cytrynowej i kilka listków lubczyku lub oregano. Przyprawy przykryć łyżką cebuli.
Wodę, ocet, cukier, sól, curry i kurkumę połączyć i zagotować.
Słoiki należy ciasno wypełnić cukinią, a następnie zalać gorącą zalewą i zakręcić.
Piekarnik nagrzewam do 130 stopni. Słoiki układam na blasze i pasteryzuję na sucho około 40-50 minut.
Gorące słoiki ostrożnie odwracam do góry dnem - układam je obok siebie na blacie i zostawiam do ostygnięcia. Zimne słoiki przechowuje w ciemnym i chłodnym miejscu.
Cukinia na zimę |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz