Sos grzybowy do kopytek, makaronu, gołąbków

 

pierogi ruskie z sosem grzybowym
Pierogi ruskie z sosem grzybowym

Przepis na uniwersalny sos grzybowy to coś, co powinno się znaleźć w każdym domowym przepiśniku. Pachnący jesiennym lasem i tymiankiem. Wystarczy polać nim ziemniaki albo kopytka. Wystarczy połączyć go z makaronem lub użyć do polędwiczek wieprzowych, czy zwykłego grillowanego fileta z kurczaka. Ja urozmaiciłam nim tradycyjne pierogi ruskie (patrz zdjęcie). Tak niewiele potrzeba, żeby podkręcić smak i wprowadzić małą innowację do codzienności.


SKŁADNIKI:

150-200g grzybów

200ml śmietanki 18%

0,5 szklanki białego wytrawnego wina

1-2 łyżki masła

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka tymianku

sólo i pieprz


Grzyby dokładnie oczyścić pędzelkiem i pokroić. 

Cebulę i czosnek obrać, i posiekać w drobną kostkę. 

Masło rozpuścić na patelni i smażyć cebulkę aż się zeszkli.

Dodać czosnek i grzyby oraz tymianek. Dokładnie połączyć i smażyć kilka minut na wysokim ogniu. 

Zalać winem. 

Gdy wino odparuje, dodać sól i pieprz. Zmniejszyć ogień i zalać śmietanką. 

Gotować aż zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewam odrobinę wody lub bulionu, do uzyskania preferowanej konsystencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz