Sos grzybowy do kopytek, makaronu, gołąbków
Pierogi ruskie z sosem grzybowym |
Przepis na uniwersalny sos grzybowy to coś, co powinno się znaleźć w każdym domowym przepiśniku. Pachnący jesiennym lasem i tymiankiem. Wystarczy polać nim ziemniaki albo kopytka. Wystarczy połączyć go z makaronem lub użyć do polędwiczek wieprzowych, czy zwykłego grillowanego fileta z kurczaka. Ja urozmaiciłam nim tradycyjne pierogi ruskie (patrz zdjęcie). Tak niewiele potrzeba, żeby podkręcić smak i wprowadzić małą innowację do codzienności.
SKŁADNIKI:
150-200g grzybów
200ml śmietanki 18%
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
1-2 łyżki masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka tymianku
sólo i pieprz
Grzyby dokładnie oczyścić pędzelkiem i pokroić.
Cebulę i czosnek obrać, i posiekać w drobną kostkę.
Masło rozpuścić na patelni i smażyć cebulkę aż się zeszkli.
Dodać czosnek i grzyby oraz tymianek. Dokładnie połączyć i smażyć kilka minut na wysokim ogniu.
Zalać winem.
Gdy wino odparuje, dodać sól i pieprz. Zmniejszyć ogień i zalać śmietanką.
Gotować aż zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewam odrobinę wody lub bulionu, do uzyskania preferowanej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz