Tradycyjne tzatziki




                W szklarni mojego Taty rosną pyszne ogórki! W tej chwili z dnia na dzień jest ich tak wiele, że nie jesteśmy w stanie ich przejeść - to na kanapkę, to do sałatki, mizeria...
Ponieważ jest równocześnie sezon na grilla, postanowiłam zrobić grecki sos na bazie jogurtu i ogórka. Wspaniale podkreśla smak mięsa i warzyw przesiąkniętych dymem. Wspaniały też do grzanek albo podany jako dip do paluszków, czy frytek. Fani czosnku, będą zachwyceni ;)

Przepis jest krótki i nie ma w nim wielkiej filozofii.
Warto poświęcić te 20 minut w kuchni, żeby zaskoczyć znajomych i oprócz tradycyjnej musztardy i prostego keczupu, postawić na stole greckie tzatziki. 

Sezon na ogórki trwa! 




TZATZIKI:

2 duże ogórki
3 ząbki czosnku
350g jogurtu greckiego
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
1 łyżka oliwy z oliwek


Ogórki myje i obieram. Przekrawam na pół i łyżeczką wyskrobuję nasiona.
Następnie ścieram do miski  na grubych oczkach tarki. Posypuje solą i odstawiam na 15 minut.
Po tym czasie mocno odciskam wodę z ogórków. Dodaję jogurt grecki i sok z cytryny/limonki. Obieram czosnek i przeciskam przez praskę. Mieszam.

Nie polecam mieszanek przypraw dedykowanych do tzatziki - czosnek, sól i pieprz w zupełności wystarczą; można dodać też drobno posiekany, świeży koper.

Gdy doprawię sos, wygładzam jego powierzchnię i polewam łyżką dobrej oliwy z oliwek.
Uwaga! Nie mieszam!

Szczelnie zamykam miskę folią spożywczą i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.

Koniec!
Podawajcie z czym chcecie i jak chcecie. Sos jest szybki i prosty, każdy sobie z nim poradzi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz