Kotlety rybne

Kotlety z ryby
Kotlety rybne


Raz na jakiś czas nachodzi mnie chęć na smak dzieciństwa, tym razem padło na kotleciki rybne. Delikatny środek i super chrupiąca skórka! W lecie podane z młodymi ziemniaczkami i mizerią. W zimie z puree ziemniaczanym i marchewką z groszkiem. Oczywiście fantastycznie sprawdzą się na kanapce lub w mini burgerach.


Składniki:

1kg filetów z okonia, dorsza lub mintaja

1 czerstwa bułka (plus szklanka mleka do namoczenia)

1 szklanka mleka lub bulionu

1 pęczek koperku

1 cebula

1 jajo

1-2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)

sól, pieprz do smaku

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia


Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do zrumienienia.  Bułkę namoczyć w mleku, gdy będzie miękka odcisnąć. Filety umyć, osuszyć i zmielić w maszynce z cebulą i bułką. Dodać posiekany drobno koperek, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać.

Formować kulki o podobnej wielkości.

Panierować w bułce tartej, spłaszczyć i formować kotleciki.

Smażyć na oleju na średnim ogniu, z obu stron aż będą złociście rumiane.


Podawać z ulubionymi składnikami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz