Azjatycki kurczak kokosowo-limonkowy + test patelni tytanowej WOLL

Kurczak po azjatycku



Halko! Czy są tu entuzjaści kuchni azjatyckiej? Mam dla Was dzisiaj przepyszny autentyczny tajski przepis na mega soczystego kurczaka z kokosem, chilli i limonką. 

To pikantno-słodko-słony smak, który idealnie łączy się z ryżem lub makaronem, a do tego jest mega szybki w przygotowaniu.


Jakiś czas temu zostałam zaproszona do współpracy z firmą Patelnie-Tytanowe.pl. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić wyniki testów patelnia WOLL diamond głęboka 28cm. Uwierzcie mi, nie mogłam się doczekać, aż zacznę smażyć na tej perełce!


Patelnia posiada system click-by-click, co w moim małym mieszkaniu sprawdza się rewelacyjnie. Rączkę odpinam i chowam do szuflady, a patelnia ląduje w szafce z garnkami - nie muszę się już dłużej martwić o wystający to z lewej, to z prawej strony, uchwyt. 


Patelnia bardzo dobrze przewodzi ciepło. Super szybko się nagrzewa i utrzymuje temperaturę. Przy daniach typu stir-fry jest to bardzo ważne, ponieważ tu liczy się czas.


Patelnia jest odporna na wysokie temperatury, dzięki czemu nadaje się również do piekarnika (tak rączka też, pomimo że jest odpinana!). Kilka razy zdarzyło mi się w ten sposób odgrzewać wczorajszą pizzę, a nawet piekłam frytki z batatów zupełnie bez tłuszczu!


Do patelni nic nie przywiera, nawet przy smażeniu na małej ilości tłuszczu. Dzięki temu patelnię bardzo łatwo wyczyścić bez zbędnego szorowania lub można załadować do zmywarki. Podoba mi się to, że patelnia jest ciężka, dzięki temu jest stabilna i nie zniszczy jej pojedynczy upadek.


Jest to prawdziwa subiektywna opinia, na samym wstępie firma WOLL  zapewniła mnie, że nie boją się szczerej i krytycznej oceny, ponieważ ręczą za swój produkt i nie mają żadnych obaw. O tej pewności świadczy też 25 lat gwarancji przyznawanej na patelnie.  


Z patelni jestem bardzo zadowolona i mam nadzieje, że posłuży mi długie lata. Przy tak intensywnym gotowaniu, jak w mojej kuchni, pożegnałam już wiele świetnych patelni, jednak żadna z nich nie była tak solidnie wykonana, jak ta od firmy WOLL.


Przejdźmy teraz do przepisu. Na samą myśl, o tym kurczaku aż ślinka mi cieknie! Jeśli nie jesteś fanem mięsa, spokojnie możesz zastąpić je wędzonym tofu - jest mega pysznie !


Azjatycki kurczak kokosowo-limonkowy

przepis na 2-3 osoby

Składniki:

2 piersi z kurczaka

2 łyżki stołowe oleju roślinnego

1 szalotka, drobno posiekana

5 do 6 ząbków czosnku, rozdrobnionych

2 kawałki imbiru wielkości kciuka, cienko pokrojone w zapałki

1 świeże czerwone chili, cienko pokrojone

2 filiżanki zielonego groszku (u mnie mrożony, nie z puszki!)

2-3 liście kaffiru lub curry, 

7 do 8 brązowych pieczarek pokrojonych w plasterki

1 czerwona papryka, pokrojona w paski

duża garść świeżej bazylii

1-2 łyżki czarnego sezamu (opcjonalnie)


SOS:

2/3 szklanki mleka kokosowego

2 i 1/2 łyżki sosu rybnego

3 i 1/2 łyżki świeżego soku z limonki lub 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca

1 i 1/2 łyżki sosu sojowego

1/3 do 1/2 łyżeczki pokruszonego suszonego chili (płatki chili)

2 łyżeczki brązowego cukru


Do serwowania:

Tajski ryż jaśminowy lub makaron



Umyj i pokrój wszystkie składniki. 

Połącz przyprawy do sosu stir-fry. Dobrze rozmieszaj, aby rozpuścić cukier. Sprawdź smak - powinien być pikantno-słono-słodki ze zbalansowanym, bogatym smakiem mleka kokosowego. Dodaj więcej soku z limonki, jeśli jest zbyt słony lub słodki.


Umieść kurczaka w misce i zalej 1/4 szklanki sosu stir-fry. Wymieszaj i odstaw. 


Rozgrzej dużą patelnię na średnio-wysokim ogniu. Dodaj olej, a następnie szalotkę, czosnek, imbir i chili. Smaż mieszając przez 1-2 minuty.


Dodaj kurczaka. Zostaw na 2 minuty, aby nabrał złotego koloru z jednej strony i obsmaż z pozostałych stron. Następnie dodaj zielony groszek i liście kaffiru lub curry. Smaż 5 do 6 minut.


Dodaj grzyby i czerwoną paprykę. Gdy wszystkie warzywa będą podsmażone zalej sosem, aby składniki były wilgotne i gotowały się na wolnym ogniu. Duś 5 minut, pamiętając że warzywa nie mogą się rozgotować.


Zmniejsz ogień do minimum i spróbuj, czy wszystko poszło zgodnie z planem. Na tym etapie zawsze możesz dodać więcej limonki lub mleczka kokosowego, sosu sojowego.


Na wierzchu posyp świeżo posiekaną bazylią i dodaj więcej świeżo posiekanego chili. Podawaj z dużą ilością tajskiego ryżu jaśminowego lub makaronu ryżowego.


kurczak po azjatycku
Kurczak po azjatycku

stir fry z kurczakiem
Kurczak z imbirem, czosnkiem i chilli

danie azjatyckie z kurczakiem
Pikantny kurczak z makaronem ryżowym

kurczak po azjatycku
Pikantny kurczak z makaronem ryżowym

Danie kuchni tajskiej
Danie kuchni tajskiej



Post jest przygotowany we współpracy z firmą www.patelnie-tytanowe.pl



1 komentarz:

  1. Fajniutki ten przepis, zjadło by się a i posmażyło na tej patelence :-)

    OdpowiedzUsuń