Kopytka dyniowe - rozpływają się w ustach!
Kopytka |
Każdy łasuch na mączne pierogi, kluski, kluseczki, makarony będzie dzisiaj zadowolony! Przedstawiam przepis na bardzo delikatne, pomarańczowe kopytka. Cudownie smakują podane z kozim serem i natką pietruszki, a dla maluchów będą cudowne omaszczone masełkiem lub oliwą.
SKŁADNIKI:
400g ugotowanych ziemniaków
150g puree z dyni
100g mąki pszennej + dość sporo do podsypania
1 jajko
sól
50-70g masła
Zagotować wodę i dodać do niej umyte ziemniaki w skórkach. Gotować do miękkości. Odcedzić.
Gdy będą lekko ciepłe obrać ze skórek. Przecisnąć przez praskę i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Dodać puree z dyni, sól, jajko i przesianą mąkę. Dobrze wymieszać wszystkie składniki.
Urywać po garści powstałej masy.
Na mocno obsypanym mąką blacie, formować długie wałeczki o grubości palca wskazującego (można grubsze). Kroić kawałki na około 2 cm.
W garnku zagotować posoloną wodę. kopytka wrzucać na wrzątek na 2-3minuty lub do wypłynięcia (naprawdę bardzo krótko, żeby się nie rozgotowały!)
Wyławiać łyżką cedzakową i przełożyć do miski.
Podawać omaszczone masłem w towarzystwie sera koziego lub roquefort.
EDIT:
Przy formowaniu kopytek warto naprawdę mocno obsypać blat mąką. Jeśli mamy problem z uformowaniem wałka i wszystko nam się klei, spróbujmy dodać odrobinę więcej mąki do ciasta. Jeszcze raz wyrobić i dopiero próbować formować kluseczki.
Kopytka z dyni z kozim serem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz