Tagliatelle al ragù - wersja odchudzona
Totalnie zimowy makaron to ten w wersji z wołowiną i dużą ilością oliwy, ale dzisiaj coś mniej obciążającego nasze wątroby! Sos jest pyszny i można go nazwać lekkim, w porównaniu do wersji tradycyjnej ;) Pokochają go dzieciaki i dorośli, czyli wszystkie brzuchy będą zadowolone !
SKŁADNIKI:
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
600g mielonego mięsa z indyka
100g chudego boczku
500ml passaty pomidorowej
250-300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
100 ml mleka
100 ml czerwonego wina
sól i pieprz
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonej bazylii
Warzywa kroję w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmażam cebulę ze szczyptą soli.
Gdy cebula zmięknie, dodaję czosnek, seler i marchewkę. Smażę na średnim ogniu, dopóki warzywa będą ładnie zrumienione.
Usmażone warzywa przekładam do miski.
Na rozgrzaną patelnię wrzucam pokrojony drobno boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaję indyka i dwie duże szczypty soli. Przez pierwsze 5-10 minut nie mieszam mięsa, aby dobrze się zrumieniło z jednej strony (mięso może się lekko przypalić i przykleić do patelni/garnka, gdy zalejemy go płynami, wszystko się ładnie odklei). Następnie energicznie mieszam. Dorzucam przyprawy.
Dodaję warzywa i zalewam passatą pomidorową.
Dodaję wino i czekam aż odparuje.
Do sosu wlewam bulion i mleko. Zmniejszam ogień na minimum. Płyn musi się zredukować. Trwa to około 30 minut. Doprawiam - dodaje mnóstwo pieprzu i po troszkę soli. Można dodać też pieprzu cayenne lub płatków peperoncino
Nastawiam wodę na makaron.
Makaron gotujemy al dente.
Mieszamy z sosem i podajemy w głębokich talerzach, posypane parmezanem i natką pietruszki.
Sos boloński w wersji fit |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz