Toskański makaron w dyniowym sosie z pomidorami
Makaron z sosem dyniowym |
Szybki i bardzo prosty makaron dla każdego! Przez lekko słodki smak mleczka kokosowego, nawet dzieciaki go pokochają. Jeśli jesteś fanem chilli, dodaj go ile chcesz! W końcu dynia kocha chilli ;) Smacznego!
SKŁADNIKI:
350-400g suchego makaronu penne
1 szklanka puree z dyni
200 ml mleka kokosowego (tłustego 80%)
1-2 szalotki
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki cząbru
1 płaska łyżeczka pieprzu białego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1-2 pomidory pokrojone w kostkę
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
Czosnek drobno posiekać. Szalotkę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie.
Dodać dynię i mleczko kokosowe. Dodać przyprawy i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Ugotować makaron al dente - odlać pół szklanki wody z makaronu.
Dodać do sosu makaron i pokrojone pomidory.
Wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozcieńczyć go wodą z makaronu.
Sos powinien być aksamitny, gładki, nie suchy i lepki.
Podawać gorące, posypane ulubionym twardym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz