Krem z dyni i kwaśnego jabłka
Krem z dyni |
Ta zupka cudownie Cię rozgrzeje i sprawi, że poczujesz się lepiej !
Uwaga - jeśli gotujesz ją dla młodszych smakoszy uważaj z dodatkiem curry, z podanych składników zupa wychodzi dość ostra ;)
Składniki podane na 2-3 porcje
SKŁADNIKI:
350g dyni
100g jabłek (ważne by było kwaśne, u mnie szara reneta)
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 płaska łyżeczka curry
odrobina śmietanki 18% lub mleczka kokosowego
450-500 ml bulionu (warzywny lub drobiowy)
20g masła
sól, pieprz
1 granat
Dynie i jabłka obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Mocno przysmażyć dynię.
Dodać obrany i rozgnieciony czosnek. Po chwili wrzucić jabłka.
Przyprawić curry, kurkumą, solą i pieprzem.
Zalać bulionem i gotować 10-15minut.
Zmiksować w blenderze kielichowym.
Dodać śmietankę i ewentualnie doprawić.
Podawać z ziarnkami granatu i chrupiącą bagietką.
Krem z dyni |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz