Szpinakowe pesto

Szpinakowe pesto

Pesto ze szpinaku

                Mając w lodówce duży worek szpinaku, postanowiłam zrobić pesto. To jest zawsze dobre rozwiązanie, jeśli mamy za dużo liści i pustkę w głowie (ewentualnie można zamrozić). Przez cały tydzień na moim stole królował szpinak - z makaronem, w tortilli, na kanapce, w naleśnikach i jako marynata. Pozwala na szybki obiad, urozmaica śniadanie i podkręca smak kolacji ;)
Szpinakowa pasta dobra na wszystko! 



Zupa krem z soczewicy

Zupa krem z soczewicy




                    Mając na uwadze Wasze zainteresowanie gulaszem z soczewicy, o którym pisałam na początku miesiąca, postanowiłam ugotować coś w podobnym klimacie. Jeśli ktoś kocha połączenie smaków kwaśnego, słodkiego i ostrego, to na pewno dzisiejszy przepis znajdzie się wśród Waszych ulubionych. Wbrew pozorom krem jest delikatny i bardzo aromatyczny. Prawdziwy Bliski Wschód w zasięgu Waszej kuchni ;) Najważniejsze, żeby było smacznie, zdrowo i kolorowo!


Krem brokułowy

Krem brokułowy



                Kolejna porcja zupy, tym razem brokułowej. Lubicie zielony kolor w kuchni? Uważam, że jest jednym z najsmaczniejszych! Wszystko, co zielone jest pyszne i zdrowe. Ta zupa jest wyjątkowo delikatna i syta, a podana z grzankami zapiekanymi z kozim serem to po prostu niebo na talerzu :) 


Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika


                Czy tylko Wy zauważyliście, że Świat oszalał na punkcie frytek belgijskich? Namnożyło się tego, jak mrówków! U mnie dzisiaj zwyczajne, domowe i z piekarnika.  Jakie frytki lubicie najbardziej? Z czym zajadacie? Ja przepadam za mocno chrupiącymi z majonezem!

Naleśniki ruskie

Naleśniki ruskie



                Naleśniki to danie w Polsce niedoceniane, a przecież ma taki potencjał! Niby proste, szybkie i uwielbiane przez wszystkie dzieci. Podawane z dżemami, owocami, czekoladą! Albo, tradycyjnie z twarogiem, posypane cukrem pudrem i polane śmietaną... Osobiście nie jestem zwolennikiem słodkości, więc najczęściej serwuję je jako danie wytrawne, a nie deser. Nadziane farszem szpinakowym albo tym do pierogów ruskich. Dzisiaj  przedstawiam Wam te ostatnie. Nie tak pracochłonne, jak pierogi, a walory smakowe zostały zachowane.

Gulasz z soczewicy (Adasi)

Gulasz z soczewicy (Adasi)


                    Adasi to tradycyjne danie kuchni irańskiej. Jest bardzo popularne na całym Bliskim Wschodzie i w zależności od kraju, różni się recepturą. Przedstawiany zarówno jako gulasz, jak i zupa. Sabrina Ghayour w swojej książce zaznacza, że potomkowie Persów zajadają się tak przygotowaną soczewicą w zimie. Nie powinniśmy się dziwić, w chłodne wieczory najlepiej rozgrzewa miska z ciepłą zawartością.  Jest to świetna alternatywa dla naszego tradycyjnego, mięsnego gulaszu ;)

Brownie z malinami

Brownie z malinami


             
                  Na pieczenie zazwyczaj należy przeznaczyć dużo czasu. Zaletą brownie jest to, że mamy efektowne ciasto w 45 minut. Delikatny, miękki środek, otoczony kruchą skórką. Żeby nie było zbyt słodko, tym razem wersja z malinami. Owoce idealnie przełamują mdły smak gorzkiej czekolady. Niespodziewani goście? Popołudnie z rodziną? Spokojny wieczór z książką? Dodatkowo, cudowny zapach w całym domu... Przedstawiam Wam pyszny placek, który z założenia ma być nieudany.