Pierogi leniwe, czyli chmurki w maśle



Jedyne w swoim rodzaju kopytka twarożkowe, zwane pierogami leniwymi. To jest mój smak dzieciństwa! Uwielbiam je i wracam do nich często. Do tego ich wykonanie to nie więcej niż 30 minut!


SKLADNIKI:

750g twarogu
80g mąki pszennej
100g kaszy manny
3 jaja

sól do smaku



Twaróg rozgniatam drobno widelcem. Dodaję mąkę, kasze, jajka i szczyptę soli.
Wyrabiam ciasto przez kilka minut, aby powstała klejąca masa (będzie się mocno kleić). Ważne, żebyśmy mieli jak najmniej targowych grudek ;)
Stolnicę oprószam mąką. Urywam większe kawałki ciasta i roluję. Maczam nóż w mące i odkrawam małe kopytka.
W garze zagotowuję wodę z łyżką soli. Pierożki wrzucam na wrzątek i wyjmuję po wypłynięciu na powierzchnię.

Podaję z bułeczką tartą przysmażoną na masełku i posypuję cukrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz